Veilig op kamers


Als je op kamers gaat wonen, denk je niet meteen aan het voorkomen van brand. Toch is het belangrijk om even stil te staan bij de brandveiligheid in je kamer(s) en directe omgeving.

Rookmelders

"rookmelders redden levens" is een uitspraak die de brandweer vaak gebruikt. Terecht want een rookmelder kan bij brand het verschil tussen leven en dood betekenen. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Wanner je slaapt word je door het inademen van rook echt niet wakker, maar je raakt heel snel in diepe bewusteloosheid. Rook bevat veel giftige gassen en het inademen van rook is al snel dodelijk of heeft ernstige schade aan luchtwegen tot gevolg. Een rookmelder kost nog geen twintig gulden en is te koop bij bouwmarkt en warenhuis. Koop een goedgekeurde rookmelder, herkenbaar aan de letter "G" van Goedmerk.

(Zie meer info in het hoofdstukje rookmelders)

Vluchtwegen

Bij brand is er geen tijd om na te denken hoe je het snelst uit huis kunt komen. Zorg daarom dat je alle mogelijke vlucht wegen kent en ook zorg ervoor dat de vluchtwegen ook altijd bereikbaar zijn! Zorg voor raam- en deursloten die van binnenuit makkelijk en snel geopend kunnen worden. Wanneer je op een verdieping woont kijk dan welke vluchtwegen je kunt gebruiken wanneer de trap niet meer begaanbaar is.

Portieken

In portiekwoningen is het trappenhuis de belangrijkste uitweg bij brand. Houd daarom het trappenhuis vrij van obstakels zoals fietsen en vuilniszakken. Deze obstakels worden onzichtbaar dus levensgevaarlijk als er rook in het trappen huis hangt.

Waarschuwen

Bel bij brand direct 112. Waarschuw eventuele huisgenoten en zorg dat iedereen buiten komt. Neem geen enkel risico en sluit zoveel mogelijk ramen en deuren om te voorkomen dat de brand zich snel uitbreidt. Spreek met medebewoners een "verzamelplek" af buiten het pand. Je kunt dan snel zien of iedereen het pand veilig heeft kunnen verlaten. Bovendien kun je daardoor gerichte informatie aan de brandweer doorgeven.

Algemene tips

Hang minstens één rookmelder op.

Rook niet in bed. De kans dat je met een brandende sigaret in slaap valt is groot. Roken in bed is doodsoorzaak 1 bij brand!!

Gooi nooit een asbak leeg in de prullenbak voordat je zeker weet of alle peuken uit zijn. De peuk kan nog smeulen en gemakkelijk brand veroorzaken.

Hang wasgoed nooit dicht bij een kachel te drogen, het kan in brand vliegen.

Gebruik geen ‘driewegstekkers’, laat iemand liever een paar extra stopcontacten aanleggen.

Laat de Tv niet op stand-by stand staan.

Rol een kabelhaspel bij gebruik altijd helemaal uit. Een gedeeltelijk uitgerolde haspel kan bij gebruik oververhit raken en in de brand vliegen.

Kaarsen in huis zijn heel gezellig, maar zorg wel dat je onbrandbare kandelaars gebruikt. Zet de kaarsen niet in de buurt van brandbare objecten en laat geen kaarsen branden wanner je de kamer verlaat.

Een snelle snack uit de frituur is na het stappen populair. Helaas is de slaap vaak sterker dan de honger en zorgt de oververhitte pan voor een vlam in de pan of een fikse keukenbrand. Blus een vlam in de pan nooit met water! Dit is levensgevaarlijk. Sluit gas of elektra af en plaats een passende deksel op de pan.

 

Copyright © 2003 Brandweer Nunspeet
Laatst bijgewerkt: 21-02-2008