Rookmelders

Regelmatig lezen we in de krant of zien we op tv verslagen van rampzalige situaties. Één daarvan is brand in een woonhuis. Staat u er wel eens bij stil dat dit ook u kan overkomen, bijvoorbeeld terwijl u slaapt. Veel van de dodelijke slacht offers hadden voorkomen kunnen worden. Zeker als in de woning één of meerdere rookmelders waren geplaatst.

Wat zijn rookmelders?
Rookmelders zijn apparaten die in staat zijn rook en dus brand te ontdekken. Zij laten dan een luid alarmsignaal horen.
Deze melders zijn voorzien van een batterij. De batterij gaat ongeveer een jaar mee. Het voordeel van een batterij is dat de melder ook werkt als de brand ontstaat door kortsluiting van het elektriciteitsnet. Tegen de tijd dat de batterij leeg is laat de melder één keer per minuut een lui piep signaal horen en dat gedurende 30 dagen.

Welke type melders?
Zowel optische als ionisatiemelders zijn voor woningen goed bruikbaar. Er zijn slechts enkele verschillen.
De optische melder reageert iets beter op ‘smeulbrand’, die kan ontstaan wanneer bijvoorbeeld een brandende sigaret op de bekleding van een stoel of bank valt.
De ionisatiemelder reageert iets sneller dan de optische melder op een brand waarbij vlammen vrij komen.

Testen van de melder
Op de melder is een testknop aanwezig. Het alarmsignaal gaat af zodra de knop wordt ingedrukt. Zo kan men de melder testen op een goede werking.

Waar een rookmelder plaatsen


De rookmelder moet de rook zo snel mogelijk ontdekken… en hij moet de bewoners van de woning alarmeren. Ook de mensen die slapen!
Bij een woning met één bouwlaag (bungalow, flat) is één rookmelder in de meeste gevallen voldoende. De beste plaats is in de hal waar de meeste kamers op uitkomen.
Bij een woning met twee bouwlagen doet u er verstandig aan om op iedere verdieping één melder te plaatsen. Bij voorkeur bovenaan de trap tegen het plafond op de slaapverdieping.
Voor een maximale beveiliging ongeacht het aantal woonlagen kunt u in iedere ruimte waar men regelmatig verblijft een melder te plaatsen.

Waar een melder NIET te plaatsen

In de badkamer of keuken. Dit veroorzaakt vaak ‘vals alarm’ door stoom, vocht en dergelijke.

In de garage. Uitlaatgassen kunnen ook vals alarm veroorzaken.

Bij een ventilatieopening of mechanische ventilator en boven verwarmingstoestellen en radiatoren. Door de luchtstromingen kunnen de rook deeltjes de rookmelder niet bereiken.

Een rookmelder kost ongeveer vijftien euro en is te koop bij de meeste bouwmarkten en doe-het-zelf zaken.

Een aantal rookmelders is goedgekeurd door het keurmerk instituut Consumentenproducten. Deze rookmelders hebben het 'goed'-merk. Het beeldmerk van 'goed'-merk moet dan ook op de verpakking staan.

Copyright © 2003 Brandweer Nunspeet
Laatst bijgewerkt: 21-02-2008