Nieuws.

 

31-12-2016

Per 01-01-2017 zal korps Elspeet zelf een website bij houden op http://www.brandweer.nl Per 01-01-2017 valt het onder de VNOG waar 56 korpsen ondervallen. Korps Nunspeet blijft wel deze site behouden en zal gewoon blijven.

15-10-2016

Vandaag waren de regionale wedstrijden te Wezep. Korps Nunspeet behaalde de 1e plaats gevolgd door Korps Elspeet met een 2e plaats en Korps Ermelo werd 3e. Nadat de wedstrijd was gespeeld kreeg men ook nog een behendigheidsproef. Alle foto's kan je zien door op de camera te klikken

 

04-03-2016

Provinciale ‘brandweer-vaardigheidstoets’ in Nunspeet


Twintig Gelderse brandweerkorpsen strijden op zaterdag 12 maart a.s. in Nunspeet om de meeste punten. Het Nunspeetse korps organiseert die dag de ‘Provinciale Vaardigheidstoets 2016’.  Tijdens de toets worden kennis, kunde en kwaliteit van de deelnemende ploegen door een jury beoordeeld. Hierbij zijn het professioneel werken onder stress en tijdsdruk belangrijke factoren. Deze vaardigheidstoetsen bevorderen niet alleen het vakbekwaam worden, maar ook het vakbekwaam blijven.
De deelnemende korpsen zijn Harderwijk, Nijkerk, Zevenaar, Elburg, Putten, Ermelo, Ochten, Velp, Barneveld, Nederhemert, Scherpenzeel, Dronten, Zwartebroek, Lichtenvoorde, Buren, Hoevelaken, Wezep, Geldermalsen, Lelystad en Neerijen West.
Aan het eind van de dag zal burgemeester Van Hemmen in de Nunspeetse brandweerkazerne de winnaar bekendmaken en de prijzen uitreiken.
Voor het publiek zijn de verrichtingen van de brandweerkorpsen goed te volgen. Belangstellenden kunnen die dag aan de kazerne te horen krijgen wat de locatie is.

06-07-2015

Nieuw voertuig First Responderteam Elspeet

Het Elspeetse FRB-team (First Responder Brandweer) heeft een nieuw voertuig. Uit handen van Frans Greive van Mercedes Nederland ontving burgemeester Van Hemmen de sleutels van de nieuwe auto, hij gaf ze gelijk door aan de leden van het FRB-team.

Het team bestaat sinds 2006 uit vrijwilligers van de Elspeetse brandweer. Na een melding van hartfalen in Elspeet en Vierhouten rukken ze direct uit, en zijn met een AED meestal eerder ter plaatse dan de gewaarschuwde ambulance. “Dit team vervangt beslist niet de ambulance” benadrukt burgemeester Van Hemmen, “het is een aanvullende voorziening voor die plaatsen waar de aanrijtijd van de ambulance meestal iets langer is dan in bijvoorbeeld Nunspeet. Bij hartfalen worden de ambulance en dit team altijd gelijktijdig gealarmeerd”.

Het oude voertuig (uit 2000) was aan vervanging toe. De Elspeetse brandweervrijwilligers zijn blij met het nieuwe voertuig. Vooral omdat vanwege meer bodemvrijheid de wagen zich ook op onverharde paden en wegen thuis voelt.

Afscheid Robert de Zwaan

Maandag 6 juli is in een informele setting afscheid genomen van Robert de Zwaan als vrijwilliger bij Brandweer Nunspeet.
Robert heeft bijna 20 jaar bij de brandweer gezeten. Veel opleidingen heeft hij gevolgd en een mooie tijd is er samen doorgemaakt.
Toch heeft Robert besloten een punt achter de carrière te zetten wat door iedereen natuurlijk gerespecteerd wordt.

De burgemeester en de clustercommandant waren ook aanwezig en hebben Robert zeker niet vergeten en is de waardering onderstreept met de nodige cadeaus. Ook namens het korps heeft Robert een leuke attentie meegekregen.

Robert, nogmaals bedankt namens de groep Nunspeet voor de inzet en samenwerking in de periode 1995 - 2015

13-06-2015

Wij willen alle vrijwilligers en bezoekers hartelijk danken voor hun inzet en komst op de veiligheidsdag. Wij hopen dat u er ook van genoten heeft.

Foto´s van de veiligheidsdag kunt zien als u op de camera klikt

28-05-2015

Veel spektakel op Veiligheidsdag Nunspeet

Op zaterdag 13 juni a.s. zijn er in en rond de Nunspeetse brandweerkazerne en het Rode Kruisgebouw aan de Elburgerweg tal van activiteiten en demonstraties die allemaal in het teken staan van veiligheid. Ook de Dienst Landelijke Eenheid aan de Waterweg (Bereden Politie) opent die dag haar deuren voor het publiek. De brandweer, de politie, de ambulancedienst, het Rode Kruis en Hartveilig Wonen organiseren deze dag gezamenlijk om het thema veiligheid breed voor het voetlicht te brengen. Om 10.00 uur opent burgemeester van Hemmen de dag. Tot 15.00 uur is er een aantrekkelijk programma op beide locaties.

Op het terrein rond de brandweerkazerne zullen de gezamenlijke hulpdiensten diverse demonstraties geven. Bijvoorbeeld hoe er samengewerkt wordt om een slachtoffer na een ongeval uit een auto te bevrijden. Maar ook  aanhouding van agressieve personen door de politie en ongevallen met gevaarlijke stoffen staan op het programma.

Bewustwording is een belangrijk thema op de veiligheidsdag. Er zijn informatiestands over bijvoorbeeld brandpreventie, de brandwondenstichting, brandveilig leven, Hartveilig Wonen, inbraakpreventie, het Rode Kruis en Burgernet. Maar ook een spectaculaire demonstratie van een vlam in de pan en ontploffing van campinggasbusjes staan op het programma. Op de ademluchtbaan is met mogelijk om met een ademluchttoestel op te ervaren hoe moeilijk het is om in een ruimte gevuld met rook de weg te vinden. Verder zijn de voertuigen van de hulpdiensten te bezichtigen. Ook zijn op de veiligheidsdag enkele bijzondere voertuigen aanwezig zoals een ladderwagen van de Amerikaanse brandweer en een crashtender van Defensie. Defensie zal ook de Fire Bucket leveren die ingezet wordt bij natuurbrandbestrijding. Ook zal er uit Utrecht een verreiker van de brandweer aanwezig zijn en uit Haaglanden komt de Brandweermotor. Tevens zal door bergingsbedrijf Stouwdam een bergingsvoertuig aanwezig zijn. Dus materieel genoeg om te bekijken.

Dienst Landelijke Eenheid (Bereden Politie)
Aan de Waterweg 35 in Nunspeet opent de Bereden Politie van 10.00 tot 15.00 uur ook haar deuren voor het publiek. Tijdens de dag staan demonstraties van de politieruiters en -paarden op het programma. Bezoekers krijgen onder andere aanhoudingen te paard en ME-charges te zien Daarnaast kunnen ze een kijkje nemen bij de training van jonge politiepaarden en in het stallencomplex en is er volop gelegenheid om vragen te stellen aan de aanwezige politieagenten. Ook zal de politiehelikopter aanwezig zijn deze dag.
Maar niet alleen de paarden en ruiters laten deze dag zien wat ze in huis hebben. Ook de surveillance- en speurhonden en hun geleiders van de Landelijke Eenheid leveren een bijdrage, alsook politiebikers en motoragenten.

De toegang is gratis. Bezoekers aan de Waterweg wordt wel verzocht een legitimatiebewijs mee te nemen en eigen hond(en) thuis te laten. Verder is ook aan de inwendige mens gedacht. Voor de allerkleintjes is er een springkussen aanwezig. Het meenemen van huisdieren is helaas niet toegestaan op het terrein. Hulphonden uiteraard wel.

17-04-2015

Vandaag heeft burgemeester Van Hemmen een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Andries van Geenen, Andries heeft zich 42 jaar als brandweerman in gezet voor de gemeente Nunspeet. Andries kwam op 1 januari 1973 bij het korps Nunspeet, en is sinds 1998 als algemeen commandant brandweer van de gemeente Nunspeet. In beide aanstellingen heeft hij zich  in ruime mate verdienstelijk gemaakt voor de maatschappij.  Na 42 jaar trouwe dienst neemt hij ontslag vanwege vervroegd pensioen. Andries ontving de Koninklijke Onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) bij zijn afscheid in de brandweerkazerne van Nunspeet.

 

09-04-2015

Elspeet zaterdag toneel voor provinciale brandweerwedstrijden.

Elspeet kleurt zaterdag 11 april a.s. rood! Maar liefst 20 brandweerkorpsen uit heel Gelderland strijden dan om de eer tijdens de provinciale brandweerwedstrijden. Namens het  Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité organiseert de Elspeetse brandweer deze ‘vaardigheidstoetsen’. De dag staat in het teken van een realistische inzet, ergens in Elspeet, met het accent op eigen veiligheid, hulpverlening, blussing en coördinatie met meerdere disciplines. 

Landelijk wordt er binnen de brandweer veel aandacht gegeven aan opleiden en oefenen. Daarom is het meedoen aan brandweerwedstrijden een serieuze aangelegenheid. In een onderlinge competitie worden de kennis en vaardigheden van de deelnemende korpsen in praktijk gebracht en beoordeeld door een vakkundige jury.

De locatie wordt vooraf niet bekend gemaakt (moet uiteraard een verrassing blijven voor de deelnemende ploegen) maar is deze dag aan de oude brandweerkazerne, (Nunspeterweg 3 in Elspeet) op te vragen.

Om 8.00 uur start de wedstrijddag. Burgemeester Van Hemmen zal om 18.30 uur in de Elspeetse brandweerkazerne de winnaars bekendmaken en de prijzen uitreiken.

Voor foto's klik op de camera

15-12-2014

Laatste oefening als bevelvoerder

Hedenavond was het de laatste oefenavond voor Gert Witteveen als bevelvoerder. De melding was een brandgerucht aan de Wezenland te Nunspeet. Er waren nog personen aanwezig in het pand die gered moesten worden, deze personen waren zijn vrouw en kinderen. Uiteraard was Gert hier niet van op de hoogte. Helaas waren de korpsleden eens niet zo vlot als normaal en moest Gert toch zelf wat meer ondernemen. Hij had wel een gevoel dat er iets niet klopte, maar ja wat. Nadat de deur was opengezaagd van het pand kon hij zijn kinderen en vrouw redden. Vanaf 1 januari 2015 zal Gert nog wel mee gaan op de uitruk maar dan als manschap. Om meer foto's te zien kan je op de camera klikken

13-06-2014

Brandweerkazerne Elspeet officeel geopend

Vanmiddag is de nieuwe brandweerkazerne van Elspeet ffficieel geopend door Burgemeester van Hemmen. Alle genodigden moesten zich verzamelen bij de oude kazerne. Er was een waren slangen uitgelegt van de oude kazerne naar de nieuwe kazerne. Burgemeester van Hemmen gaf het startsein om het water uit de de oude kazerne op te voeren naar de nieuwe kazerne. Na deze handeling konden alle genodigden de route van het water volgen en kwamen ze aan bij de nieuwe kazerne. Hier werd gesproken door de Burgemeester, cluster commandant K.Noorland, Gemeentelijke commandant A. v Geenen. postcommandant A.van Asselt en korpslid van de Zande. Na de toespraken werd de kzaerne officieel geopend door Burgemeester van Hemmen. Om de foto's te zien kan je op de camera klikken

 

05-06-2014

Officiële opening nieuwe brandweerkazerne Elspeet

 

Op vrijdag 13 juni 2014 zal burgemeester Van Hemmen om 16.00 uur de officiële opening verrichten van de nieuwe brandweerkazerne aan de Vierhouterweg in Elspeet. Met de nieuwe kazerne heeft Elspeet voor het brandweerkorps weer een eigentijds onderkomen dat voldoet aan de eisen van deze tijd.

De nieuwe kazerne is ontworpen door VBK Architecten uit Beekbergen en gebouwd door het Elspeetse bouwbedrijf Bossenbroek. De bouwkosten bedroegen ca. € 950.000,--. Bij het ontwerp heeft de architect – bij de inpassing in de omgeving - rekening gehouden met de wensen van de omwonenden van de nieuwe locatie. Ook het brandweerkorps zelf is nauw betrokken geweest bij het ontwerp.

Open huis
Het Elspeetse brandweerkorps is trots op haar nieuwe kazerne. Daarom wordt er zaterdag 14 juni 2014 een ‘Open Huis’ gehouden. Van 10 tot 15 uur zijn belangstellenden welkom om de nieuwe kazerne te bekijken. Korpsleden zijn aanwezig om bezoekers rond te leiden. Voor de kinderen is er een springkussen en een ballonnenwedstrijd.

03-06-2014

ELSPEET - Het korps van de brandweer Elspeet is maandagavond verhuisd naar de nieuwe locatie aan de Vierhouterweg 22a. Burgemeester Dick van Hemmen verricht vrijdag 13 juni om 16.00 uur de officiële openingshandeling. De voormalige kazerne aan de Nunspeterweg 3 voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd.

De nieuwe kazerne is ontworpen door VBK Architecten uit Beekbergen en werd gebouwd door het Elspeetse Bossenbroek. De kosten bedroegen een kleine miljoen euro. Bij het ontwerp heeft de architect - bij de inpassing in de omgeving - rekening gehouden met de wensen van de omwonenden. Ook het brandweerkorps zelf is nauw betrokken geweest bij het ontwerp.

Het Elspeetse korps is dan ook trots op het nieuwe onderkomen en zet daarom op 14 juni de deuren open voor iedereen die wil komen kijken. Het open huis duurt van 10 tot 15 uur, korpsleden leiden die dag de bezoekers rond. Voor de kinderen is er een springkussen en een ballonnenwedstrijd.

Bron: De stentor

Foto : Alfred van Asselt

11-02-2014

Het brandweerkorps van Nunspeet zoekt 2 nieuwe vrijwilligers

De brandweer van Nunspeet bestaat uit de korpsen Nunspeet en Elspeet, en maakt deel uit van het brandweercluster Veluwe West (Putten, Ermelo, Harderwijk en Nunspeet). Het korps bestaat uit een brede groep goed opgeleide en gemotiveerde vrijwilligers die dag en nacht klaar staan voor mensen in nood.

Binnen de groep Nunspeet is er plaats voor twee nieuwe vrijwilligers. Mensen tussen de 18 en 40 jaar die een nieuwe uitdaging zoeken, teamwerkers zijn, beschikken over een dienstverlenende instelling, een goede lichamelijke en geestelijke conditie, wonend en werkend in Nunspeet en bereid om dag en nacht inzetbaar te zijn en bereid de maandagavond op te offeren voor de brandweer kunnen tot 1 maart 2014 reageren via A.vanGeenen@vnog.nl. Een specifieke vooropleiding is niet nodig. Technisch inzicht komt wel van pas. De brandweer verzorgt en bekostigt de opleiding.

 

 

02-11-2013

Jubilarissen brandweer Nunspeet/Elspeet gehuldigd  

Op zaterdag 2 november 2013 zijn enkele jubilarissen van de brandweer Nunspeet/Elspeet in het zonnetje gezet. Uit handen van burgemeester Dick van Hemmen ontvingen zij een oorkonde met een medaille. Deze avond was de eerste officiële gelegenheid waarbij het korps het nieuwe brandweeruniform droeg.

De jubilarissen waren Andries van Geenen (40 jaar actief bij de brandweer), Gerco Lankman en Wob Meijering (beiden 15 jaar), Koenraad Schaafsma en Kees van Vliet (beiden 10 jaar). Daarnaast overhandigde de burgemeester aan Wouter Vermeulen het behaalde bevelvoerdersdiploma.

Foto: Bran van de Biezen

 

26-04-2013 

Samenwerking cruciaal bij effectieve aanpak natuurbranden

Bij een natuurbrand is een goede en soepele samenwerking tussen de brandweer en de natuurbeheerders nodig om snel en effectief ‘een eerste klap’ te kunnen uitdelen. Maar ook Defensie speelt een belangrijke rol. Dat bleek maar weer bij drie grote oefeningen in het natuurgebied nabij Harderwijk.

Natuurbrand grootste risico
Een grote natuurbrand in een droge periode is voor de Veluwe één van de grootste risico’s. Zeker in combinatie met een harde wind. Reden voor de korpsen van Putten, Ermelo, Harderwijk en Nunspeet (Brandweercluster Veluwe West) om aan het begin van het zomerseizoen alle betrokkenen flink te laten trainen. Gedurende drie zaterdagen offerden vele brandweerlieden hun vrije dag op om de kennis en vaardigheden weer aan te scherpen.

Goede beeldvorming leidt tot snelle beheersing
In het natuurgebied nabij Harderwijk is een grote brand ontstaan. Door de harde wind verspreidt het vuur zich snel richting het zuid-oosten en lopen mogelijk Sonnevanck en het Van der Valkhotel gevaar. Voor de brandweer is het zaak snel een beeld te krijgen van de locatie, de omvang van de brand, de toegankelijkheid van het gebied en de waterwinning. En daarin spelen de terreinbeheerders (bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of Defensie) een belangrijke rol. Zij kennen het terrein, de toegankelijkheid en de vegetatie in het gebied, en delen hun kennis tijdens de brand met de hulpverleningsdiensten. Ook het gebruik van MDT’s in de brandweervoertuigen draagt bij aan een snelle beeldvorming en goede coördinatie tusssen de bevelvoerders. Op het scherm kunnen alle eenheden op een gedetailleerde kaart zien waar de brand is, hoe die zich uitbreidt, welke routes men moet gebruiken en waar de waterwinning is. Dit draagt bij aan een goede beeldvorming, wat weer leidt tot een snelle en effectieve inzet. Want bij een grote natuurbrand in droge periode’s is de inzet erop gericht om gecoördineerd en met veel eenheden snel en krachtig een ‘eerste klap’ te kunnen uitdelen, voordat de brand groot of onbeheersbaar wordt.

WIP (Water Inname Punt)
Alhoewel de brandweervoertuigen elk zo’n 4000 liter bij zich hebben is voldoende water nabij de brand van groot belang. Daarom gebruikt de brandweer bij grote natuurbranden nu standaard de WIP, een nieuwe opzet voor de waterlogistiek. Een opgeleid team zorgt nabij de brand met o.a. een ‘buffervoorraad’ water dat alle blussende eenheden binnen enkele minuten hun tank weer kunnen vullen en snel de bluswerkzaamheden kunnen voortzetten. Ook Defensie droeg met een grote waterwagen haar steentje bij aan deze oefening.

Tevreden
Oefenleider Reint van de Bunte is tevreden: “we hebben het juiste materieel en de juiste mensen. Dat zie je met deze oefeningen ook weer. De blustechnieken moeten de manschappen onder de knie hebben. Maar vooral de coördinatie en de vereiste goede samenwerking met andere partijen moeten we blijven oefenen. Structureel. Gelet op het risico in ons gebied hebben dergelijke natuurbrand-beheersingsoefeningen een vaste plaats in onze jaarlijkse oefenkalender. Volgend voorjaar dus opnieuw!”.

08-01-13

NUNSPEET - Hij heeft heel wat zien veranderen in de afgelopen veertig jaar. De brandweer Nunspeet is van een ‘boerenbrandweer’ uitgegroeid naar een professionele hulpverleningsorganisatie die overal inzetbaar is. Andries van Geenen is begonnen als vrijwilliger en is nu korpscommandant.

De 60-jarige Andries van Geenen heeft zijn werkplek in de brandweerkazerne aan de Elburgerweg. Toen hij op 1 januari 1973 begon was de brandweer nog gevestigd aan de Meester Drostweg. Van Geenen is getrouwd met een dochter van Peter van de Pol. Die was brandmeester en haalde Andries naar de brandweer. Het sollicitatiegesprek voerde hij met de toenmalige commandant Wim te Flierhaar. Van Geenen was van beroep elektricien. Hij werkt bij Sevenhuizen en Co. Toen dit bedrijf failliet ging kon hij aan het werk bij Hellebrekers, waar hij uiteindelijk projectleider waterzuivering werd. Over het opzetten van het ‘zwembadgebeuren’ bij Hellebrekers vertelt Van Geenen dat men in het begin eigenlijk van niets wist en alles heeft moeten ‘afkijken’. Maar zwembadtechniek is succesvol geworden.

Commandant

Bij de brandweer werd Andries van Geenen in oktober 1983 plaatsvervangend commandant. In oktober 1993 werden de brandweerkorpsen van Nunspeet en Elspeet samengevoegd tot één gemeentelijke brandweer. Hij werd toen groepscommandant in Nunspeet en bleef plaatsvervangend commandant. Toen Wim te Flierhaar begin 1998 de brandweer verliet werd Van Geenen de eerste beroepscommandant van de Nunspeetse brandweer. Vroeger was de leeftijdsgrens voor de brandweer 55 jaar. Leeftijdsdiscriminatie mag niet meer, dus moet hij doorwerken tot 65 of misschien wel 67 jaar. Hij vindt dat niet erg. Maar hij constateeert wel dat het vak van brandweerman op oudere leeftijd een zwaar beroep is. Het lopen met perslucht valt niet altijd mee. Van Geenen wist vroeger precies wanneer iemand 55 jaar was en moest vertrekken. Dan moest een opvolger ingewerkt zijn. Nu is dat veel onzekerder, want zolang de vrijwillige brandweerman zich goed voelt, gaat hij door. De groep Nunspeet telt momenteel 36 mensen, waarvan twee vrouwen. De groep Elspeet heeft twintig brandweermensen. Belangstelling is er genoeg.

Risicobeheersing

De brandweer is geen Nunspeets gebeuren meer, maar regionaal georganiseerd. Andries van Geenen heeft een clustercommandant boven zich en is niet meer in dienst van de gemeente Nunspeet. Ook de vrijwilligers gaan over naar de regio en het materieel volgt. Hulpverlening is eigenlijk de grootste taak van de brandweer geworden. In de zeventiger jaren had je geen redgereedschap om bij een auto-ongeluk iemand uit een auto te halen, nu wel. Voorkomen van brand is ook een belangrijke taak geworden. Risicobeheersing, gebruiksvergunningen en nu omgevingsvergunningen verminderen het aantal branden. De Nunspeetse brandweer was betrokken bij de brand in Harderwijk waarbij twee brandweermensen omkwamen. Een gebeurtenis die diepe indruk op Van Geenen en zijn mannen heeft gemaakt.

Bron: de weekkrant

09-06-12

Korps oefent complex scenario

Veel bekijks zaterdag bij de Da Costaschool. Aan de voorkant van de basisschool voltrekt zich een bizar schouwspel. Wie niet beter weet, denkt dat hier een enorme ramp plaatsvindt. In een grote boom hangt de rokende mand van een luchtballon met twee 'slachtoffers' schreeuwend om hulp. Het derde bemanningslid is zeven meter omlaag gevallen en ligt met ernstig rugletsel op de weg. Bij de ingang van de school heeft een éénmotorig vliegtuig zich ogenschijnlijk in het dak geboord. In de vrije val heeft het toestel een vleugel verloren die terechtkwam bij de vooringang van een bus die net terugkomt van een schoolreisje. Leerlingen schreeuwen en bonken op de ramen. Als het brandweerkorps ter plaatse is, is het zaak eerst de hele situatie goed in ogenschouw te nemen en prioriteiten te stellen. Dat valt niet mee. De schooldirecteur, de leerlingen en de mensen in de mand proberen de aandacht af te leiden, maar prioriteit nummer één is de gewonde piloot in het vliegtuig dat kerosine lekt. Buiten de school is een kleine brand ontstaan en die breidt zich langzaam uit naar binnen, waar enkele ouders aanwezig zijn. In totaal zijn zes volwassenen en vijftien kinderen 'gewond geraakt'.

Het is aan de (vrijwillige) korpsen van Buren, Waalwijk, Amerongen, Zeeland, Giessen, Gameren en Zaanstad om de oefenwedstrijd goed ten einde te brengen. Ze worden daarbij getoetst op veiligheid, hulpverlening, blussing en coördinatie met meerdere disciplines. ,,Het niveau vandaag ligt hoog," stelt jurylid Rob Bos. Hij jureert namens het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité, waar deze gewestelijke brandweerwedstrijd onder valt. "Bij eerdere wedstrijden zijn deze korpsen in de top drie geëindigd. Daardoor zijn de niveauverschillen klein. De gemiddelde beoordeling ligt op een acht." 

,,Dat is uitzonderlijk hoog," vult de Elspeter groepschef Alfred van Asselt aan. ,,Meestal ligt het cijfer rond de zes." Van Asselt heeft samen met zijn korpsleden het rampscenario bedacht voor deze wedstrijd, ingedeeld in de Hoofdklasse-categorie. "Dat betekent dat naast ambulance en politie ook het college van B en W geïnformeerd en ter plaatse is." Dat het scenario misschien wat vergezocht is, bestrijdt van Asselt. ,,Een vliegtuigongeluk misschien wel, maar in 2010 is nog een luchtballon geland op de A28 bij Nunspeet. Dus zo ondenkbaar is dit scenario niet, en bovendien krijgen de deelnemers vandaag de kans om te oefenen met een kerosinebrand. Dat gebeurt ook niet zo vaak."

Burgemeester van Hemmen maakt aan het eind van de dag de uitslag bekend. De eerste plaats is voor het korps uit Gameren, net voor Giessen en Buren. Daarna volgden de korpsen Amerongen, Zaanstad, Waalwijk en Zeeland.

Bron: de stentor

Klik hier voor de foto's

07-06-12

Elspeet zaterdag toneel voor gewestelijke brandweerwedstrijden.

Op zaterdag 9 juni a.s. organiseert de brandweer van Elspeet de gewestelijke Hoofdklasse brandweerwedstrijden namens het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité. Deze dag staat in het teken van een realistische inzet, ergens in Elspeet, met het accent op eigen veiligheid, hulpverlening, blussing en coördinatie met meerdere disciplines. 

Landelijk wordt er binnen de brandweer veel aandacht gegeven aan opleiden en oefenen. Daarom is het meedoen aan brandweerwedstrijden een serieuze aangelegenheid. In een onderlinge competitie worden de kennis en vaardigheden van de deelnemende korpsen in praktijk gebracht en beoordeeld door een vakkundige jury. De twee beste ploegen mogen gaan deelnemen aan de landelijke finale op 29 september in Mierlo.

De locatie wordt vooraf niet bekend gemaakt (moet uiteraard een verrassing blijven voor de deelnemende ploegen) maar is deze dag aan de brandweerkazerne, (Nunspeterweg 3 in Elspeet) op te vragen. De deelnemende ploegen zijn Buren, Waalwijk, Amerongen, Zeeland, Diessen, Gameren en Boxtel.

Om 18.45 uur zal burgemeester Van Hemmen in de Elspeetse brandweerkazerne de prijzen uitreiken.

 

Ook zijn er 2 filmpjes van vroeger geplaatst in het fotoarchief

Veluvine brand film van Aalt Bosch

Bosbrand t'Harde film van Aalt Bosch

17-12-11

Brandweer Elspeet en Natres oefenen samen

Vanmiddag heeft de brandweer van Elspeet een oefenig gedaan met de Natres (Nationale Reserves). Er kwam een melding van ammoniakdetectie bij de Navobi binnen, waarop korps Elspeet ter plaatse ging. Bij aankomst stonden er demonstranten bij het hek te wachten om naar binnen te komen. Deze werden tegen gehouden door de Natres, wat gepaard ging met veel verzet. Doordat de demostranten zich rond de auto begaven had men niet in de gaten dat er bij de pompbediening een bom werd gelegd. Nadat de Natres de weg vrij had gemaakt voor de brandweer kon men ter plaatse gaan. Bij aankomst op de plek van de melding gingen de manschappen hun opdracht uitvoeren. Inmiddels was al 1 slachtoffer vrij snel gered, toen de pompbediende de klep achter open deed kwam hij tot de conclusie dat er een verdacht iets in de ruimte lag en wierp dit weg en melde het. Hierop werden alle mensen uit de buurt gehouden en is men op onderzoek uit gegaan in en om het voertuig. Nadat alles werd vrij gegeven kon men verder gaan met het zoeken naar het volgende slachtoffer. Op het dak bevond zich nog een demonstrant die men werd afgekoeld door af en toe een straal water er op te zetten zodat die rustig bleef. Nadat alle slachtoffers waren bevrijd en de demonstrant van het dak was gehaald kon het sein worden gegeven dat alles weer vrij was. Voor foto's kan je op de camera klikken

29-11-11

Deze week zijn er OVDérs en Bevelvoerders van de regioop oefening in Engeland. Een dagelijks verslag is te vinden onder de kop Verslag Engeland

09-04-11

Door 22 brandweerkorpsen werd zaterdag gestreden om de felbegeerde eerste plaats tijdens de provinciale brandweerwedstrijden georganiseerd door de brandweer van Nunspeet. De wedstrijden zijn serieuze krachtmetingen. Vakbekwame mensen die vrijwillig dag en nacht klaar staan ten dienste van de samenleving en onderlinge wedstrijden aangrijpen om hun vaardigheden en professionaliteit naar een hoger niveau te tillen. Het korps van Nunspeet werd deelname uitgesloten, omdat er dan te veel voorkennis zou zijn. ‘S avonds vond de prijsuitreiking plaats op de kazerne in Nunspeet. Op de baan TAS HD is het korps van Dodewaard eerste geworden. Kootwijkerbroek werd tweede en Zutphen derde. Op de 112-baan s het korps van Nederhemert eerste geworden, Lichtenvoorde tweede en Biddinghuizen derde. De jury gaf aan onder de indruk te zijn van de geleverde prestaties. De winnende korpsen blonken met name uit in de goede wijze van leidinggevenden door de bevelvoerders. Ook de snelle en zorgvuldige wijze waarop de korpsen de slachtoffers uit hun benarde situatie bevrijdden maakte indruk op de jury. 

Klik hier voor de foto's

 

27-02-11

Vandaag mailde Arno Bosch een oude groepsfoto van Aalt Bosch. Weet u wie er op staan laat het mij dan weten. De foto staat ook onder foto archief

 

04-07-10

De grote bosbrand op de Strabrechtse heide in Heeze heeft al voor veel problemen gezorgd en is nog steeds een probleem. Zo werdt er een snelweg voor afgesloten en schaalde de hulpdiensten in Brabant op naar GRIP 4, iets wat vrij uitzonderlijk is. Echter werd zaterdagavond de hulp ingeroepen van een 7-tal Veluwse korpsen. Zo gingen de korpsen Putten, Elburg,Apeldoorn(De Beemte),Epe,Loenen,Brummen en Nunspeet richting Heeze om te assisteren. Men werd geacht om tegen 4 uur aan de Europaweg te verzamelen in Apeldoorn. Vanaf hier vertrokken de 7 voertuigen richting Brabant.

Voor foto's klik dan op de camera

12-03-10

Oproep

Wij zijn opzoek naar oude foto's van Brandweer Nunspeet. We zoeken voornamelijk foto's van de jaren 50 en 60. Heeft u nog foto's zou u dan contact willen opnemen via de mail webmaster@brandweer-nunspeet.nl

18-04-09

Vandaag is er een bezoek gebracht aan de nieuwe meldkamer van de brandweer. Alles werd duidelijk en goed uitgelegt hoe een procedure werd gedaan. Op dezelfde kamer zit ook de poltie en ambulance. Ook hebben de centralisten een mooi uitzicht over de bossen rond Apeldoorn Hieronder kunt u de indeling zien van de kamer en we hebben nog wat foto's gemaakt.

De centralist achter zijn werkschermen. Op deze unit zijn drie plaatsten voor centralisten

Uitzicht van de centralist richting Hoenderloo Uitzicht over Apeldoorn

 

Copyright © 2006 Brandweer Nunspeet
Laatst bijgewerkt: 5-06-2018