Knutselen in de woning

Voor veel mensen is het onderhouden en verbouwen van hun woning een hobby. De meeste doe-het-zelvers zien daarbij de veiligheidsmaatregelen over het hoofd. En dat terwijl ze vaak werken met brandgevaarlijke stoffen en machines.

Solderen, lassen, enz.

Als er geklust word met een gasfles mag deze niet horizontaal gebruikt worden. Als de afdichting van de gas fles een beetje versleten is, ontsnapt er meteen vloeibaar gas, wat een steekvlam kan veroorzaken.

Soldeer of las alleen op een hittebestendige ondergrond.

Zorg ervoor dat er met solderen, lassen, enz. geen brandbaar materiaal in de buurt is.

Draai de afsluiter van de gasfles altijd dicht als u het apparaat even neerlegt.

Let bij het slijpen goed op wegspattende vonken. Deze kunnen zelfs op grote afstand van de werkplek nog brand veroorzaken.

Als u binnenshuis verf gaat afbranden zorg dan dat het vertrek zo leeg mogelijk en goed geventileerd is.

Ga met een verfbrander geen wanden met schrootjes te lijf. Let ook goed op isolatie die in de wand verwerkt is.

Bij het schilderen moet u rekening houden met de brandbaarheid van vele verfsoorten. Dergelijke verfsoorten geven bij verwerking brandbare gassen af, het geen in combinatie met de open vlam van een geiser of zelfs een sigaret kan leiden tot brand. Breng verf altijd o in een goed geventileerde ruimte.

 

Lijmen

Bij het verlijmen van bijvoorbeeld vloerbedekking wordt gebruik gemaakt van lijm waarin brandbare oplosmiddelen zijn verwerkt. Een vonk is vaak al voldoende om de boel in lichterlaaie te zetten. Tijdens het werken met dergelijke lijmsoorten moet u voortdurend ventileren. Zorg er ook voor dat alle ontstekingsbronnen uit zijn, dat het aan en uit doen van elektrischeschakelaars word vermeden en dat er niet gerookt word tijdens deze werkzaamheden.

Kunststoffen

Ter verfraaiing van het interieur wordt vaak gebruik gemaakt van allerlei kunststoffen. De meeste van deze kunststoffen zijn zeer brandbaar en veroorzaken een enorme rookontwikkeling. Ook smelten ze vaak en kunnen de brandende druppels de rest van het inventaris in brand zetten. Voor dergelijke kunststoffen zijn ook alternatieven te koop. Deze materialen zijn vlamdovend of onbrandbaar. Laat u goed voorlichten bij de aanschaf van deze materialen.

Apparatuur

Bij het klussen wordt vaak gebruik gemaakt van elektrische apparatuur. Gebruik deze machines alleen waar ze voor gemaakt zijn. Denk met name bij het huren van apparatuur aan het gebruik van (meegeleverde) veiligheidsvoorzieningen zoals beschermkap, veiligheidsbril, e.d. Houd de snoeren en stekkers in goede conditie. Kabelhaspels moeten helemaal uitgerold worden voor gebruik.

Copyright 2003 Brandweer Nunspeet
Laatst bijgewerkt: 21-02-2008