Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6

Dag 7
Voor Anthonie, Gerrit P, Gerrit B, Arjan en Jan begint dag 7 met het terug rijden met de bus naar Ede. Rond half 1 zijn we daar aangekomen. Daar stond Harry Sterkenburg al op ons te wachten. Hij bracht het flitsende team in een “flitsende” vaart naar huis ( zie onderstaande foto ). Rob en Koos mochten nog een nachtje blijven slapen.

Na het ontbijt vanmorgen zijn Rob en Koos ook de reis gestart naar Nederland. De reis ging voorspoedig en geen vertraging zoals op de heenreis.

Zojuist hebben we allemaal de auto van Ermelo weer uit en weer ingepakt. En onder het genot van een kop koffie nog wat verhalen de revue laten passeren.

We hebben een mooie leerzame en gezellige week achter de rug. Ook aan de samenwerking met de andere korpsen en de daarbij horende gezelligheid zullen we met een goed gevoel terugdenken. Misschien moeten we dan ook nog maar afsluiten met een spreuk of citaat:

Het was fantastisch!!!! En voor herhaling vatbaar.

Groeten van:

Rob van Loo
Koos Vos
Arjan van Meulen
Gerrit Bonestroo
Jan Staal
Gerrit Pleiter
Anthonie Bosman

Dag 6

Deze dag staan nog 2 pelotonsoefeningen op stapel. De eerste oefening waren we de 130. Bij dit pand was een kleinkunst academie gevestigd met een machinefabriek en een parkeergarage. Hier werden wij ingezet. Nadat we in de garage waren aangekomen werden 2 vuurhaarden ontdekt. Nadat we de eerste hadden afgeblust vonden we het eerste slachtoffer van vandaag.  We gingen hierna rechts om verder en gingen ventileren. Verderop de tweede vuurhaard ontdekt met hierbij het tweede slachtoffer. Doordat we nu goed zicht hadden garage nogmaals doorgelopen en hierna werden we verderop in het pand ingezet omdat de 120 geen mensen meer had die ingezet konden worden. Nadat we op de 1e etage waren aangekomen werd het 3e slachtoffer ontdekt en veilig buiten gebracht. Na overleg met de bevelvoerder konden wij hierna inpakken en ons klaarmaken voor de laatste pelotonsoefening.

Deze oefening was een brand op het m.s. Anita. We zouden deze als 110 draaien maar we werden de 140. Niet zo leuk maar we hadden toch nog iets te doen doordat we de onderste verdieping, de machinekamer, moesten doorzoeken. Hier werden 2 vuurhaarden en een slachtoffer gevonden. Nadat de 141 en 142 het vuur hadden afgeblust konden de 143 en 144 het slachtoffer naar boven brengen en zat het erop voor ons.

Rond half 12 zijn we de auto gaan inpakken voor de terugreis en hadden we de evaluatie van de hele week. Hier ontstond onze inmiddels welbekende spreuk van de dag:
We hebben een hoop geleerd en zullen elkaar zeker gaan missen.
Gerrit B, Gerrit P, Arjan, Anthonie en Jan zijn inmiddels op de terugweg en dat doen wij morgen ook.
Hoop dat de lezers onze bijdragen hebben gewaardeerd en misschien tot ziens.

Groeten Koos en Rob

Dag 5
De donderdag staat bekend als de dag van de dip. Aan het begin van de week kregen we van de instructeurs te horen dat op de donderdag vaak gekenmerkt wordt door een dip in de inzet.
Na het ontbijt begonnen aan het programma van vandaag. Er stonden 4 middelbrand inzetten en 1 pelotonsinzet gepland.
De eerste inzet was een brand in een OMS melding in een appartementencomplex. Standaard inzet was 2 ts-en en een OVD. Ter plaatse aangekomen bleek er daadwerkelijk brand te zijn. Bij deze inzet hebben we het tempo gelijk hoog ingezet. Hier hebben we de brand bestreden en ook nog eens 5 slachtoffers uit het pand gehaald.
De tweede melding was een middelbrand in een bedrijfsverzamelgebouw. Hier waren we als eerste TS. Na onderling overleg tussen de bevelvoerders is het pand in twee vakken gehakt. Wij het rechter gedeelte van het pand. Dit bestond uit twee bouwlagen. Hier hebben we de volledige inzetdiepte van 60 meter moeten benutten. Maar wat bleek, we hadden hier alleen de rookontwikkeling vanaf links. Geen vuur, hitte en slachtoffers.
De derde melding was een brandmelding bij een hobby club. Als tweede TS kwamen we ter plaatse en hebben wij ons ingezet op de eerste verdieping. Door wederom met 1 straal naar binnen te gaan met 4 personen hebben we hier snel de ruimtes verkend. In korte tijd is er door de slachtofferploeg een drietal slachtoffers naar buiten gebracht.  Na overleg met de andere bevelvoerder en de OVD de inzet naar beneden verder verplaatst. Hier hebben we nog geholpen met het afblussen van twee vuurhaarden, en tevens ook hier door het slachtofferteam nog een slachtoffer naar buiten gebracht.
Na de lunch al weer de vierde middelbrand voor vandaag. Brand in een bedrijf waarbij naast slachtoffers  ook exotische dieren zijn betrokken. Hier ging de aanvalsploeg met straal gedeeltelijk op de knieën over de grond op zoek naar mogelijk slachtoffers en reptielen. De slachtofferploeg ging vervolgens achter de aanvalsploeg aan. Met weer twee slachtoffers in veiligheid gebracht en de brand bestreden stond de teller op 11 slachtoffers voor ons. Na de evaluatie van deze inzet ontstond ook de spreuk van de dag namelijk:
Hebben jullie GYMPIES aan?
Er stond anderhalf uur gereserveerd voor deze oefening. Binnen 45 minuten hebben we echter deze klus geklaard.
Dan de laatste inzet voor vandaag. We zijn de vierde TS voor een brand in een verzorgingstehuis. Misschien was het een beloning voor ons harde werk, maar hier hebben we alleen de drie verdiepingen gecontroleerd. Als afsluitende tip hadden we zoiets van doe er een verdieping bovenop dan hebben we ook wat te doen.
Aan het eind van de dag volgt dan weer de evaluatie. Morgen nog twee oefeningen en dan zit het erop.

We gaan ervoor, en ons geheim, vraag het ons als we terug zijn.

Tot morgen

Dag 4
Vandaag bestond het programma uit 2 middelbrand inzetten en na de middag een pelotonsinzet.
De eerste inzet betrof een woningbrand waarin tevens een radioactieve bron aanwezig was. In samenwerking met de eerste TS werd de inzet bepaald en vonden we na een grondige verkenning de radioactieve bron. Gelukkig was de straling dusdanig laag dat dit geen gevaar opleverde voor ons en konden we veilig de slachtoffers redden en de vuurhaard blussen.
Vervolgens werden we gealarmeerd voor een brand in een garagebedrijf. Na een ontploffing was er brand uitgebroken in de garage en waren er 6 slachtoffers vermist. In de garage werd tevens een acetyleen fles aangetroffen nabij een vuurhaard. Samen met de TS van Rheden hebben we de verdeling gemaakt en de inzet in vakken gehakt zoals je dat geleerd wordt. In een korte tijd hadden we weer 4 slachtoffers gered en de brand geblust. Inmiddels is er een nieuwe benaming bedacht voor ons en wel de slachtofferploeg.
Na wederom een heerlijke warme maaltijd als lunch de laatste  inzet voor deze dag.
Er stond ons de eerste pelotons oefening te wachten. Werd de eerste TS gealarmeerd voor een handbrandmelding bij het ROC A12 kregen wij toch als eerste de melding van een brandgerucht in een Electrabedrijf. Ter plaatse troffen we rookontwikkeling aan in twee gebouwen. Beide gebouwen bestonden uit twee bouwlagen en een kelder. Navraag bij de melder bleek dat er asbest gesaneerd werd. Tevens waren er tussen de 4 a 5 vermisten. Na opgeschaald te hebben de keus gemaakt om het grootste pand als eerste te betreden. Zowel de aanvalsploeg als de waterploeg tegelijk naar binnen, en ja hoor goed ventileren, hoog tempo en wederom drie slachtoffers naar buiten gebracht en overgedragen.
Al met al een mooie dag weer. De oefeningen kwamen hiermee voor vandaag ten einde. Na een frisse douche zijn we met de bus naar Lund vertrokken. Hier hebben we vrije tijd gehad en de dag afgesloten met een goede maaltijd.

Toch is er ook voor vandaag weer een spreuk van de dag en dit is:
Citaat van de OVD
Rust maar even uit, jullie hebben hard gewerkt ik zet nu eerst de anderen wel in.
Tot morgen

Dag 3

De tweede oefendag, deze dag bestond uit 3 branden en 2 middelbranden en instructie ammoniak. We zijn begonnen met een brand in een ondergrondse parkeergarage waarbij 3 auto’s brandden en  ook 3 slachtoffers bij betrokken waren. Dit was een inzet met weinig zicht door de olie die brandde. Vervolgens hadden we een instructie waarna we zijn blootgesteld in bluskleding en ademlucht aan een dosering van 5000 ppm ammoniak. We hebben ondertussen maar een leuk dansje gedaan in deze tent. En maar hopen dat het geen opname was van verborgen cameraprogramma ;-)
Na deze instructie hebben we een inzet gedaan van een ondergrondse kelderbrand , dit was een ondergrondse inzet waarbij we door rioolbuizen moesten kruipen waarna we uitkwamen bij een vuurhaard  en 2 slachtoffers gered zijn.
Na een vlotte terugkeer ons gereed gemaakt voor een OMS melding bij een textiel bedrijf. En ja het was daadwerkelijk brand. Keurig opgewacht door de bedrijfsleider kregen we te horen dat er mogelijk mensen binnen waren die aan het werk waren aan de CV. Door de instructies van gisteren en het beseffen dat ventileren je kan helpen bij het bestrijden van het incident hebben we in vlotte tijd ook deze brand bestreden. Na de evaluatie was dan ook  de eerste spreuk van de dag een feit, als compliment kregen we van de instructeur te horen:
This is too easy for you!
Na een warme maaltijd een middelbrand in een timmerfabriek. Na aankomst en overleg tussen de beide bevelvoerders hebben wij de eerste verdieping als inzetvak gekregen. We waren op een bepaald moment met de hele ploeg boven. En het openen van een deur was voldoende voor de tweede spreuk van de dag:
Het is zelfs op mijn hoogte Fucking Hot! (Gerrit B)
mooi moment om de felrode (ral 3000) vlammen terug te dringen door de straal juist in te zetten.
Tot slot nog een middelbrand inzet. Ongeval auto tegen LPG tank en daarbij ook brand. Hier treffen we een eerste slachtoffer aan. Door het LPG is ook een naburig garage bedrijf bij de brand betrokken. Hier hebben we een acetyleenset in veiligheid gebracht en vanuit het kantoor en garage nog eens vier slachtoffers gehaald. Inmiddels is de vloeistof brand door de tweede TS bestreden en was ook deze brand met leer momenten een mooie afsluiting van de dag. Ook omdat onze TS alle slachtoffers gered heeft.
Tot morgen.

Dag 2

De eerste echte oefendag. Deze dag bestond hoofdzakelijk uit instructieoefeningen. We zijn begonnen met het lezen van rook, stroming , temperatuur en vlammen kijken. Daarna ging het over de technieken die je gebruikt als straalpijpvoerder. Deze instructies gingen wel verder dan wat er bij Fire Flash behandeld wordt.  Vervolgens hebben we een oefening gedaan waar de zaken die we eerder gedaan hebben gecombineerd werden. Na een goede maaltijd gingen we verder met een kleine OGS oefening. Deze oefening werd een beetje teleurstellend. De praktische aanpak, wat bij ons gepromoot wordt, werd hier wat teniet gedaan. Maar dat kan gebeuren natuurlijk. Uiteindelijk hebben we ook deze inzet goed afgesloten.
De 5e oefening betrof een brand die ontstaan was na het vullen van een LPG installatie. Bij aankomst stond een tank van  30 M3 in de brand waarbij ook het overdrukventiel stond te blazen en in brand stond. Met vlammen van 5,23 mtr. en een bulderend geluid best wel indrukwekkend. Na het koelen met een HD straal en onder dekking van 2 LD stralen kon de afsluiter dichtgedraaid worden waarna ook deze inzet afgerond was.
De volgende inzetoefening was onze jarige job Arjan aan de beurt om op de bok te stappen. De melding was brand in een in bungalow waarbij in eerste instantie 4 personen werden vermist. Bij aankomst veel rookontwikkeling uit de woning en aangestraald kelderraam waaruit bleek dat de brand in de kelder zou zitten. Na verkenning op de begane grond met 2 ploegen kregen we te horen dat er uiteindelijk geen slachtoffers meer inzaten. Hierna gingen we ons richten op het zoeken naar de vuurhaard die we uiteindelijk aantroffen in de kelder. Snel afblussen en ook deze klus was weer geklaard. Dit was ook de laatste oefening van de Maandag. Na de dagevaluatie douchen omkleden en weer lekker aan de warme hap die we zowel s’middags als s’avonds voorgeschoteld krijgen. Het eten is hier goed voor elkaar.
Al met al was de eerste dag zoals we hier zeggen :Machtig mooi.

 

Dag 1

Hallo nunspeetse brandweervrienden en vriendinnen en uiteraard in het bijzonder ditmaal ook de mensen uit het cluster veluwe Noord en West Veluwe.
Zoals jullie misschien al weten zijn wij aankomende week in het mooie Zweden voor een week realistisch oefenen. Vanuit het cluster Noord en West zijn wij er op uit gezonden met de volgende kanjers van brandweermannen te weten:
Rob van Loo  Ermelo ( bedankt dat je wou invallen op het laatste moment voor Jurjen)
Koos Vos Harderwijk
Jan Staal Putten
Anthonie Bosman Elburg
Gerrit Pleiter Elburg
Arjan van Meulen Nunspeet
Gerrit Bonestroo Nunspeet

Zaterdag zijn Rob en Koos al vanuit Ermelo vertrokken met de tankautospuit uit Ermelo.
In groepsverband zijn zij samen met de korpsen van Ede, Zevenaar en Rijnijssel al afgereist richting Zweden.
Door een paar tegenvallers op de heenreis waren ze pas zaterdagavond laat in Zweden.
Zondagmorgen rond de klok van 5 uur is de rest van het cluster netjes allemaal in hun woonplaats opgehaald door Harry S, en in Ede afgeleverd waar onze touringcar voor deze reis op ons stond te wachten.
Namens ons allen bedankt daarvoor Harry.
Na een reis van 11 uur inclusief de overtocht per boot zijn wij vanavond rond de klok van 6 uur aangekomen op het oefencentrum. Hier stond een warme maaltijd klaar waarnaar we al meteen de briefing voor de aankomende week kregen. Op dit moment zitten we in onze gezamelijke woonkamer onder het genot van een consumptie nog even te genieten en kennis te maken met de rest van de groep waarna we ons gaan opmaken voor de eerste oefendag deze week. Uiteraard zullen wij proberen iedere dag een klein stukje van ons te laten zien en horen op de website van de brandweer Nunspeet.

 

Copyright © 2006 Brandweer Nunspeet
Laatst bijgewerkt: 2-10-2010